Szentkút – Heiligenbrunn

Szentkút Heiligenbrunn

Leírás

Szentkút (németül) Heiligenbrunn község Ausztriában, Burgenland tartományban település. Az 5érzék házaktól a Pinkamindszenti határátkelő felé tartva nagyjából 35 km-re található. Az egyik érdekessége a Szent Ulrik kápolna, mely egy kisebb domboldalon áll, és forrás víz csordogál a bejáratánál. Nevét az Ulrik-forrásról kapta, a víznek vitalizáló és gyógyító hatást tulajdonítanak, népszerű zarándokhely.

Feljebb haladva a domboldalon egy pincesor felé haladva az autókat érdemes az első kis házaknál hagyni – van kialakított parkoló – innen már látni a zsúpfedeles házakat.
5-10 perces sétával néhány nagyon régi házikó, szőlő és birtok járható körbe, ám egy kiadós sétával érhető el az igazi pincesor.
A pincesoron ugyanis 120 db egészen régi, régi és újszerű boros pince található. A régebbiek XVIII-XIX. századból valóak, akad néhány újabb építésű is, de zömében a régiek látványa – összesen 50 db a zsúpfedeles – és a közöttük eltöltött idő, barangolás nyújt kis időutazást. A porták, a szőlők mindenhol rendezettek, sok helyen ott a gazda, akiktől akár bor is vásárolható, vagy helyben fogyasztható.

Akár be is ülhettünk volna 1-2 helyre borozni, több boros pincénél álltak kint asztalok, székek. Akár a régies hangulatú házikók előtt is színesre festett boroshordók, mindenfelé virágok, dekorációk teszik egyedivé a portákat. Kerítés sehol, akár ki-be járkálhatunk a házak között. Remek élmény volt, csend és nyugalom, nem érdemes kihagyni.